jump to navigation

Fidel Alejandro Castro Ruz 28 Oktober 2008

Posted by www.dizlees.com in aGHi_sPyWaRe.
Tags:
trackback

Fidel Castro

Fidel Castro
frames
Jawatan Presiden
Tempoh perkhidmatan 2 Disember 1976 – kini
Timbalan Raúl Castro Ruz
Menggantikan Osvaldo Dorticós Torrado
Parti politik Parti Komunis Cuba
Tarikh lahir 13 Ogos 1926
Tempat lahir Birán, Provinsi Holguín, Cuba

Fidel Alejandro Castro Ruz (lahir 13 Ogos 1926) ialah ketua Cuba sejak 1959 sewaktu beliau menggulingkan rejim Fulgencio Batista melalui Gerakan 26 Julai. Pada tahun-tahun yang berikutnya, Castro mengubah Cuba menjadi negara Komunis pertama di Hemisfera Barat. Castro mengumumkan persaraan beliau sebagai Presiden Cuba pada 18 Februari 2008.[1][2][3]
Castro mula-mula menarik perhatian dalam arena politik Cuba melalui aktivisme pelajarnya. Nasionalismenya yang bersifat terus terang, dan kritiknya yang radikal terhadap Batista dan pengaruh korporat dan politik Amerika Syarikat membawanya pengikut serta kritikan dan perhatian daripada pihak berkuasa. Kemudian, kepimpinan serangan Tangsi Moncada pada 1953, buangan yang berikutnya serta serangan gerila ke atas Cuba pada Disember 1956 mengeratkan kemasyhurannya di seluruh dunia. Sejak Castro naik ke takhta kerajaan pada 1959, beliau telah memeliharakan profil yang tinggi serta menimbulkan perbalahan. Castro merupakan seorang pemimpin yang amat berkontroversi dan telah dipandang oleh sebahagian orang sebagai diktator, tetapi ada juga yang memandangnya sebagai pemimpin yang sah dan popular.

Dari segi antarabangsa, selepas kegagalan Serangan Bay of Pigs oleh Amerika Syarikat ke atas Cuba pada 1961, kepimpinannya telah ditandi dengan:

Dalam negeri, Castro menyelia perlaksanaan reformasi tanah, mengikuti dengan pengkolektifan pertanian, pemiliknegaraan industri-industri Cuba yang utama, dan penyediaan kemudahan kesihatan dan pendidikan yang percuma.

Jika Castro mati atau sakit, beliau akan diwarisi oleh adiknya, Raúl Castro, yang merupakan Naib Presiden.

 

Letak jawatan

Pada 19 Februari 2008, Fidel Castro mengumumkan meletak jawatan sebagai Presiden Cuba dan Panglima Angkatan Bersenjata Cuba. Beliau kini berusi 81 tahun dan baru menjalani pembedahan usus yang serius. Dewan Perhimpunan Kebangsaan Cuba (Parlimen) setuju melantik adiknya Raul Castro (76 tahun ) menggantikan beliau. Sebelum ini Raul telah diberi surat kuasa sementara memangku tugas Fidel Castro pada 31 Julai 2006.

Iklan

Komentar»

No comments yet — be the first.

Silahkan Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: